• 07-01-23 Sw, zestig jaar lid vv. Rockanje Rob Swaep 01-09-1962 – 01-09-2022

 • Wat gaat de tijd snel, alweer zestig jaar geleden dat ik mij aanmeldde bij vv. Rockanje.

   

  Toen der tijd was nog sprake van een andere cultuur, toen wij in Rockanje kwamen wonen, was er nog weinig nieuwbouw, het dialect voerde nog de boventoon, en ik werd bestempeld als import. 

  Ik wilde graag voetballen, wilde mij aanmelden als lid, maar bestond Rockanje nog? Veld aan de Vleerdamsedijk tegenover Wies Poldervaart was verdwenen. Er achter gekomen, dat complex verhuisd was naar de Tweede Slag, het huidige Forcial.

   Via Adam Rietdijk secretaris bij Jan ‘t. Mannetje jeugd secretaris mij aangemeld. Kantine en kleedkamers waren nog niet klaar, de oude houten kleedkamers van de Vleerdamsedijk stonden op het parkeerterrein voor ons complex.

   Eerst in de jeugd vanaf 1962 tot 1964 leuke tijd gehad, met kampioenschappen in de B1 en A1, omdat Rockanje toen der tijd op zondag meest aansprak vanaf 1963 op zondag 3e elftal veel meegedaan en vanaf 1964 in 1e elftal terecht gekomen, waar voor de eerste keer meedoen, het bestuur vergaderd heeft, keeper 2e Rockanjenaar of ik Rotterdammer, trainer maakte toen niet uit of ik opgesteld werd.

   De eerste wedstrijd vergeet ik niet snel, regelrechte degradatie wedstrijd, Rockanje – Hermandad (politie) 3-1,  met scheidsrechter Vis, toenmalige keeper Teun Kleijburg geblesseerd, zodat degradatie uit de 4e klasse KNVB was afgewend. Op dat moment stopperspil, heette toen zo, laatste man, Leo Kleijburg vanmiddag gehuldigd 75 jaar lid.

   Hierna tot en met 1978 1e elftal gekeept met kleine onderbreking, 409 wedstrijden, opgave Arie Snoey ook gehuldigd 60 plus 2 jaar lid.

   Helaas niet kunnen volhouden in de 4e klasse KNVB, in 1968 gedegradeerd naar de RVB, Rotterdamse Voetbalbond, bestond toen nog, nu alles KNVB.

   Wil nog legendarische beslissingswedstrijden van 1971 tegen Hekelingen onder de aandacht brengen, gelijk geëindigd in de 1e klasse RVB, hoogste afdeling onderafdeling, gespeeld op nieuwe complex Vierpolders, twee wedstrijden, tweemaal 1300 man publiek, 0-0 en 1-1 na verlenging Hekelingen kampioen op doelsaldo gepromoveerd naar 4e klasse KNVB

   Het heeft 35 jaar geduurd voordat Rockanje zondag weer gepromoveerd is naar de 4e klas KNVB.

   Trainers die ik meegemaakt heb Eef Hazelaar, Frits Meijer, Henk den Boer, Jaap van Gurp, 1e elftal ook nog mee gevoetbald, Cor van Schijndel, trainer met vooruitstrevende gedachten onder hem in 1971 1e tenue aangeschaft sportwinkel Schiedam, geel shirt met oranje/zwarte strepen, waarvan nog één shirt in mijn bezit, wil ik aan Rockanje geven, wederom Jaap van Gurp en Jan Schellevis.

  In die tijd was nog sprake van het papieren tijdperk, voor de huidige generatie haast niet meer denkbaar.

   

  Voor de jeugd was er het Standjuttertje en voor de senioren de Standjutter en dan te bedenken dat de Strandjutter iedere week verscheen, veel werk om te maken en te versturen, vele vrijwilligers zijn hiermee bezig geweest, laatste in mijn bezit is van 04-09-2012, vervangen door nieuwsbrief.

   Ben ook nog in bezit van mijn contributiekaarten 62/63 t/m 72/73 contant betalen.

   In de senioren bij het 1e werden wedstrijdkaarten per post opgestuurd of later persoonlijk afgegeven, daarop vermeld plek in het elftal, toen wist je al dat je speelde, dat is nu niet meer denkbaar. Ik heb de kaarten vanaf 1964 t/m 1973 gehad van wedstrijdsecretarissen Adam Rietdijk, Jan ‘t. Mannetje, Jaap van Gurp en Henk van den Handel, laatste is van 26-12-1973 vader Jan en Ad.

   Ook nog aantal jaren pupillensecretaris geweest, leider/trainer pupillen, trainingen op zaterdagmorgen in gymnastiekzaal Vlielanderheinlaan/Hoogvlietlaan en trainingen op het veld, met Jan Manintveld, jarenlang secretaris geweest en Gerard Kleijburg.

   Ook nog leider/trainer van de B1 en A1, meeste van deze jongens waren de pupillen van mijn eerdere pupillentijd.

   Legendarisch met de A1 zijn bij uitwedstrijden, na afloop de bezoeken aan de Kroonkurk in Rotterdam, presteren was het doel maar gezelligheid was een welkome ontspanning. René Kleijburg speler A1 reed met busje en ik met de auto, zodat vervoer geregeld was. Ook jaarlijks gezellige avond bij Marcella tegenover de Dreef.

   Voor velen wellicht niet te bedenken, in de tijd van de 2e Slag kwamen gedurende de winter bij algehele afkeuring, graag tegenstanders tegen ons spelen, kunstgras bestond toen niet, of wij speelden op het veld bij voldoende sneeuwval, of wij speelden op het strand, namen lange stokken mee, voor doelpalen.

   Na afloop gezellig in de kantine met zijn allen.

   Ook nog in bezit van aantal interviews uit 2005, aantal van hen overleden, weet niet of gepubliceerd mag worden, was bestemd voor jubileum 1930 – 2005 75 jarig bestaan, maar gesprekken van hen zijn wellicht interessant om te lezen. 

   Op een gegeven moment, is het zondagvoetbal in verval geraakt, zijn veel verenigingen overgestapt naar alleen zaterdagvoetbal, zo ook Rockanje.

   Aangezien ik een zondag verleden heb, moet u mij het niet kwalijk nemen, dat ik niet in bezit van historie van Rockanje zaterdag ben.

   Ook nog een tijd zaalvoetbal door Rockanje gespeeld. Ook klaverjas opgericht, eerst in voormalig Verenigingsgebouw aan Dorpsplein, nu in kantine.

   Mijn plakboeken van 1964 t/m 1978 wil ik, zodra ik afstand van wil doen, aan vv. Rockanje schenken. Ad van den Handel is daar geïnteresseerd in.

   De laatste jaren minder actief geworden, zal met ouder worden te maken hebben.

  Als laatste wens ik het huidige bestuur en alle vrijwilligers(sters) veel succes toe met vv. Rockanje en uiteraard niet te vergeten alle leden en liefhebbers(sters) van vv. Rockanje, want zonder hen is geen toekomst mogelijk.

   Bedankt voor uw aandacht.

  Rob Swaep.